• 30 Soalan Wajib Dari Freshies Sepanjang Sebulan Berada di UKM, Bangi

    Yes yes I know...u guys missed me. #erk perasan gila.

    Assalamualaikum w.b.t dan salam Highlanders. tiba.. Korang nak aku bermadah-helah ke..or nak aku straight to the point? Xyah jawab, mmg aku akan straight to the point je. (lol baik xyah tanya). So here I listed out top 30 FAQ by any freshies kat UKM. Kalau korang juga ialah freshie UKM, Kampus Bangi yg daftar on 1/09/2014 lepas, jgn lupa komen ur Instagram's profile at the comment section, nnt ai promise ai follow u, pastu kita lepak Pusanika and selfie2 sampai muntah. Boleh?

    Xyah bebel banyak2, here are the questions.
    1. Salam, nama siapa?
    Wasalam, panggil Anas je.

    2. Oh, amik course apa?
    Pengajian Bahasa Inggeris. *and this will lead to this question. 
    Oh, TESL ea?
    Tak, TESL tu jadi cikgu, ni pengajian Bahasa Inggeris je. *lap peluh

    3. Fakulti mana tu ea?
    FSSK. Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan.

    4. Asal mana?
    Sini je, kat Kuala Selangor. 

    5. Duk kolej mana?
    Ibrahim Yaakub. :)

    6. Kalau sama then, soalan ni : Duk bilik mana? 
    Tingkat 3.

    Tapi kalau tak sama kolej, then skip the question.

    7. Sebelum ni amik apa?
    Diploma.

    8. Oh! Ok..so sekarang umur berapa?
    *senyum tiga saat. 23 :)

    9. Dip kat mana dulu?
    KUIS, dekat je. Belakang ni. *sambil tangan mengunjur ke belakang. (bajet KUIS mmg betul2 belakang UKM)

    10. KUIS tu apa?
    Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor. 

    Soalan2 berkaitan UKM

    11. Nak bayar yuran kat mana? 
    Jabatan Bendahari/Bursary dekat bangunan Canselori.

    12. Kat mana ada kedai gunting rambut ea?
    Kat Pusanika ada.

    13. Bas mana yang pergi KTM?
    Bas Zon 6.

    14. Berapa banyak buku boleh pinjam kat PTSL? 
    Maksimum 7 buah.

    15. Panggung Seni kat mana?
    Bontot DECTAR. lol

    16. Stadium kat mana?
    Depan Kolej Rahim Kajai.

    17. Perpustakaan Lingkungan Kedua kat mana?
    Jauh gila nun jalan ke Kolej Pendeta Za'ba. Bangunan tunggal dekat tepi bukit.

    18. Bahagian Pengurusan Akademik kat mana? 
    BPA dgn Perpustakaan Lingkungan Kedua gabung dalam satu bangunan.

    19. Bang, bilik Tutorial/dewan kuliah ni kat mana ea?
    ENTAH, sbb aku pun freshie.

    20. Macam mana nak log in ifolio dgn smp-web?
    *yang rajin akan tunjuk satu2. yg pemalas akan bgtau basic steps je.

    Soalan yang tak berapa nak ada kaitan dgn UKM, tapi still ada jugak la kena mengena.

    21. Weh, ada fb/insta/twitter? Nak profile.
    Fb aku ialah Anas Haji Ahmad. Instagram aku ialah the_roshad dan aku takde twitter. :)

    22. Kelas kau pack tak?
    As compared to my first sem during dip, aku rasa kelas aku sem ni agak loose.

    23. Kau dah daftar CITRA? *F U Citra. (=..=')
    Yes, jawapan dia ialah, F U Citra.

    24. Berapa jam kredit kau sem ni?
    Sepatutnya kena daftar 19 jam, but I only manage to get 16 hours sbb ada satu kelas tu, I was advised to drop it.

    25. Kafe kolej kau murah tak? Sedap tak?
    Biasa je, harga ok, dan sedap pun boleh tahan. 

    26. Join kelab/persatuan mana?
    Join kelab2 dalam kolej je buat masa sekarang. *atas alasan mengejar Merit, ahaks. One being, Kelab Kebudayaan (Elektra) and the other one is M.I.H (Malam Integrasi Highlanders) *dinner committee.

    Top three most common greetings.

    27. Nak pergi kelas? Ada kelas ke? Baru balik kelas?
    Ye, ada kelas, tak, kelas cancel. *depends. Answers are subject to change according to situation :)

    28. Dah makan dah? 
    Depends. Dah dan belum, otw dan apa salahnya kalau kau belanja aku. *gitu.

    29. Esok kelas kau pukul berapa?
    Kelas aku paling awal ialah at 10am. I refuse to attend any 8am class. Sekian

    And here's number one favorite asked question.

    30. Nak nombor...ya know, for...*insert reasons. Haha.
    017... naa, korang nak buat apa ngan nombor aku? hehe.

    *****

    Aku tau aku kekwat ngan korang sebab tak update for a month over, dan tak jawab pun pertanyaan gila ramai orang tanya masa aku post Square One, baik kat blog sendiri, or Whatsapp or Fb. Actually, ada this one blogger yg komen dia jawab dah betul dah, yes guys and girls, aku dapat masuk UKM :) Alhamdulillah. 

    I advised you guys utk follow my IG, since aku diserang penyakit Naudzubillah-busynya-kau-Anas *kelas tak nama penyakit tu? So aku akan sangat2 jarang update blog, ni pun sbb balik umah, since aku tak bawak laptop kat kolej, tho their line sangatlah superb. (=..='). September langsung tak update apa2. 

    Sorry cause keeping u guys in the dark for so long. Tho, sapa yg follow/friend my IG/Fb dah tau lama dah bout this, sbb sekarang apa2 hal mmg aku update kat IG je. Clear k :) 

    Di kesempatan ni nak jugak ucapkan Selamat Hari Raya AidilAdha utk semua umat Islam di Malaysia. Makan daging tu beragak sikit, lagi2 daging kambing, nanti panas badan, pening2, pastu fly kelas hari Selasa. LOL. 

    Thanks sbb masih sudi sabar dgn perangai hilang-muncul aku ni. Love ya guys.

    p/s: tajuk dah tak boleh panjang lagi? hahaha. 

    22 comments → 30 Soalan Wajib Dari Freshies Sepanjang Sebulan Berada di UKM, Bangi

    1. pehh. panjangg. ye lah, dah sambung belajar, jadi busy dengan kelas. selamat belajar!

    2. haritu gi UKM

      tak sangka bdk kecik ada kat situ

      wahh

    3. Fuhh macam2 jenis soalan ada. kalau xtau nak bkomunikasi, memang akan jadi masalah.. apa2 pun, gudluck anas =) have a nice journeyyyyy. in shaa Allah =)

    4. Deyy..lama menghilang, baru hari ni muncul. Kira student ukm ah ni? Aiseyy..23 rupenye. Hahaha. Hingat adek2. Baby face sangat kot. Siyesli ana baru tahu, anas ni up lagi umur dari ana. ^_^

    5. okaylah, kau muda setahun dari aku. haha. takpelah ko kekwat bersebab. atleast bulan sepuluh ni ada la jugak entry dari kau kan. haha. ni kang mesti cuti sem baru update balik blog ni.
      good luck study ye anas :)

    6. Apakah itu bontot DECTAR?

    7. Anas, sebaya rupanya kita. cehhh. hahaha.


      scha ke that one blogger tu? wiwiwi

    8. agak2, kalau bukan freshie UKM, boleh lepak sekali x? HAHAHAHA

      p/s: good luck anas. lama gila x sembang...

    9. Salam pengenalan, Nama saya Jalalboy. Jemput untuk datang ke blog saya.. Jalalboy

    10. mcm sesi suai kenal junior dgn senior.

    11. @anisIfham: ye betul, busy belajar, busy program, semua benda nak busy si Anas ni. hehe

    12. @bukanKosong: la..abang kawasan ada kat UKM ke? lol, wassep la bang oi..wassep

    13. @siaraElina: kalau xtau, cakap je xtau, hehe. :) amin~ thanks Elina.

    14. @ismiAna: ye Ana, saya dah tua dah, haha

    15. @hikayatseorangbudak: erk? bukan kau muda ke budak? so aku takleh panggil kau budak la ni, sbb kau tua setahun dari aku. haha.

    16. @farah: bontot means, bahagian belakang bangunan tu,it got another main entrance to Panggung Seni :)

    17. @schaNazri: yup, kita sebaya, tapi awok dh nak habis dh kat UMP :) HEHE

    18. @fynNuraqilah: ofkos boleh. ofkos-ofkos. meh2 datang sini, anas belanja Choc Cheese Pie

    19. @jalalBoy: salam perkenalan juga :)

    20. @ewanthology: mmg sesi suai kenal pun wan. (=..=')

    21. Lepas setahun baru tahu yg anas bljar ukm .. mohon doakan sy dpt sambung study ukm utk thun dpn :)

    22. @kimChaa: in Sha Allah kalau ada rezeki, belajar kat mana2 pun ok :) kalau masuk UKM, jadilah junior saya. hee